Вече 67 години  ПГТ Проф. д-р Асен Златаров“- Варна  подготвя

...
Вече 67 години  ПГТ Проф. д-р Асен Златаров“- Варна  подготвя
Коментари Харесай

Ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм във Варна с нови престижни награди

Вече 67 години  ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “- Варна   приготвя висококвалифицирани експерти в региона на туризма и ресторантьорството – хотелиери, админи, аниматори и кулинари.

Днес гимназията е член на асоциацията на учебните заведения по  хотелиерство и ресторантьорство в България;  Европейската асоциация на учебните заведения по  туризъм, хотелиерство и ресторантьорство; Асоциацията на Кеймбридж учебните заведения в  България.

В ПГ по туризъм се образоват възпитаници по следните специалности:
Организация на хотелиерството;Туристическа анимация;    Кетъринг;Производство и обслужване в заведенията  за хранене и развлечение;Производство на самун, хлебни и сладкарски  изделия;Производство на кулинарни произведения и питиета.
Както знаем от няколко години в областта на туризма има дефицит на фрагменти. Това обуславя работата в хотелите и заведенията да е високоплатена и много търсена. В стичане на тези условия учениците, които приключват професионалната гимназия по туризъм ще могат да намират работа и реализация много по-бързо спрямо ученици на други гимназии.



Професионална  гимназия по туризъм разполага с доста добра образователна база: класни стаи, компютърни и езикови кабинети, образователни кухни, кабинети по сервиране, стая на психолога и на педагогическия консултант, конферентна и актова зала, библиотека, кафе-сладкарница, състезателен салон и   фитнес зала, лекарски кабинет.



Учебната процедура учениците организират в образователни кухни и кабинети по сервиране, а индустриалната е изнесена в действителна среда — в хотели и заведения за хранене и развлечения.

Предоставя се опция за индустриален стаж и в чужбина -Германия, Франция и Испания.

Възпитаниците на учебното заведение вземат участие в районни и национални  надпревари по готварство, сладкарство, сервиране и  барманство и се класират на  призови места. 



Те имат триумфи и при участията си в състезания по български език и литература, непознати езици, математика и естествени науки, както и в театрални фестивали.

В образователното заведение се развива и дейна спортна активност. Сформирани са тимове по волейбол, баскетбол, футбол, тенис на маса и други. Учениците ни заемат първите места на градско, регионално и  национално равнище.

От 9 до 11 октомври ПГТ беше хазаин на седмата по ред Седмица на усета, извършена под егидата на Френски културен институт – София и Франкофонски център – Варна. Тази година господин Ерик Перотел – аташе в региона на  езиковото  сътрудничество  към  Посолството  на  Република  Франция в България, беше поканил учителя по процедура от Професионалната гимназия по хотелиерство „ Джордж Фреш “ в Монпелие – господин Ален Тет. Той, взаимно с наши възпитаници от ХІ и ХІІ клас, подготви френски ястия.Следвайки напътствията на господин Тет бяха направени шоколадови полусфери, гарнирани с ягоди и еспума от шамфъстък, майонезено яйце, варено 60 минути при температура 650 С, както и шишчета от сьомга със сос „ Беарнез “ през сифон.



Тази година преподавател от ПГТ стана Рицар на френските „ Академични палми “.

Орден „ Академични палми “ е присъждан всяка година от Министерството на образованието на Франция. Това е държавно отличие, учредено през 1955 година. На 15 март от 9.00 часа в Актовата зала на ПГТ той беше публично връчен на старши преподавателя Виктория Кьосовска персонално от посланика на Франция в България – господин Ерик Льобедел.



Професионалната гимназия по туризъм има огромна активност и в областта на благотворителността. В часовете по процедура младежите създават вкусни кулинарни произведения, картички, сувенири, които се продават на обособен щанд. Благодарение на тях се събра сумата от 4220 лв., която бе разпределена за подкрепяне на нуждаещите се възпитаници от гимназията.

Ежемесечно се провеждат най-различни събития, които обогатяват, развиват и правят оценка уменията на учениците.

Ако и Вие желаете да станете част от фамилията на Професионалната гимназия по туризъм вижте условията за приема за образователната 2018/2019 година.



9000 Варна, ул. „ Найден Геров “ 1

тел./факс 052 642669 – Директор

тел. 052 642671 – централа

        052 642667 – секретар

e-mail: [email protected]

 www.pgtvarna.com

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР